24 iulie 2017

, , ,

Despre morți, internet și manele


Salut! În cazul în care nu ai avut acces la internet în ultimele zile pentru că îți place să trăiești în natură sau ți-or tăiat ăia cablul, acest articol te va pune la curent cu cele mai recente știri: a murit solistul de la Linkin Park și a murit Denisa Manelista. ”Și cu ce mă afectează asta pe mine?”. Cu faptul că îți poți da cu părerea pe internet. De fapt, pe rețelele de socializare.

În primul rând, hai să vedem ce este o rețea socială.

Rețeaua socială este un loc unde fiecare are impresia că părerea lui este relevantă într-un anumit context și locul unde un om este în stare de orice pentru a-și ridica stima de sine. Iar la asta se rezumă și la a pretinde că ești fanul a ceva ce este în trend, dintr-un motiv sau altul, pentru niște likeuri.

Dar ce sunt likeurile?”. Likeurile (sau ”Îmi place” dacă ai Facebookul în română, îîhh), sunt niște clickuri pe care oamenii le dau celor pe care îi admiră sau din greșeală, iar astfel cel apreciat își simte mărită stima de sine. Este evident că pentru majoritatea oamenilor aceste clickuri nu sunt relevante în vreun fel. Doar dacă ai nevoie de publicitate pentru că ai un produs, creezi conținut sau orice altceva. Înțelegi ideea.

Avem însă o categorie aparte: disperați după atenție. Cei care și-ar turna ouă în cap pentru un număr de aprecieri. Sau cei care își turnau apă cu gheață în cap doar pentru că era cool în acele vremuri. Da, s-a întâmplat. În cazul de față, oameni ce se folosesc de moartea unui artist pentru a aduna niște likeuri, pretinzând că erau fani. Ca să nu spunem ”mari fani”. Pun pariu că nu știau până atunci că îl cheamă Chester Bennington. Dar la final, nu mai contează.

E nasol să moară un artist pe care îl apreciai. Dar e și mai nasol să pretinzi că îți plăcea artistul pentru că e la modă.

Hai să vorbim despre un  sistem ce funcționează pe social media: sistemul ofensator-ofensat. Să definim termenii:

Ofensatorul este o persoană ce încalcă normele social acceptate cu scopul de ofensa ofensatul.

Ofensatul (sau butthurtul) este o persoană care este ofensată de ofensator.

Sistemul funcționează simplu: ofensatorul ofensează ofensatul. Denumit și sistemul OoO. Sau 3O. Am desenat și o schemă care să te ajute să înțelegi mai bine:
e făcută în Paint că nu avem licență de Photoshop

Ofensatorii la asta se pricep cel mai bine: să ofenseze. Foarte mulți se simt ofensați de lucruri care nu îi afectează. De aici și succesul lor. În mod normal, când nu agreezi ceva, îgnori și îți vezi de viață dacă acel lucru nu te afectează în mod direct. Foarte simplu. Mai simplu de atât nu se poate.

A murit Denisa Manelista. S-au ofensat câțiva că unii au început să facă mișto de o tragedie.

MOARTEA NU VALIDEAZĂ PE NIMENI. Faptul că mori nu te face automat mai bun, ”De morți numai de bine.” e o expresie stupidă. Ce o să se zică când moare Iliescu? Că a fost un om bun? Referitor la Denisa Răducu, e nasol să mori de o boală incurabilă. Însă, e normal să se facă mișto. Pentru că ăsta este internetul. Bine ai venit pe el.


Lumea s-a ofensat de niște glume venite de pe diverse grupuri. Dar întrebarea este, de ce nu a zis nimeni nimic de ziariștii-muritori-de-foame de la tabloide mizerabile ca WowBiz care și-au făcut conținut în ultimele luni din lupta cu boala pe care o ducea fata. La o simplă căutare pe siteul lor, rezultă asta:


890 DE ARTICOLE DESPRE DENISA! Ăștia sunt cei care chiar merită multe înjurături și arătați cu degetul la orice colț de stradă. Cam câtă foame trebuie să faci pentru a scrie 900 de articole despre lupta unei tinere cu o boală? 


Urmăreşte-ne pe Facebook!