10 octombrie 2016

,

Cum se joacă Facebook de-a realitatea cu noul prototip VR Santa Cruz

Facebook nu mai înseamnă doar un site pe care comunici cu prietenii şi apreciezi pozele unor persoane mai mult sau mai puţin cunoscute, deşi pentru unii poate părea aşa. Mă rog, compania lui Mark Zuckerberg face un nou pas spre consolidarea acesteia în industria tech odată cu lansarea unui produs cel puţin inedit şi anume prototipul Santa Cruz, un sistem VR. 

Ceea ce face din Santa Cruz un produs inedit este faptul că acesta este un sistem "de sine-stătător". Ce înseamnă asta? Ei bine, acesta nu are cabluri, spre deosebire de modelul anterior, Oculus Rift, dispozitiv ce trebuie conectat prin cabluri la PC pentru a experimenta realitatea virtuală.

Dispozitivul creat de Facebook vine cu o îmbunătăţire importantă, astfel atunci când utilizatorul  va fi ancorat în realitatea virtuală şi se va apropia de un zid, va fi atenţionat prin apariţia unor dungi albastre pe ecran, protejându-l pe acesta de eventualele lovituri cauzate de intersectarea cu obiectele înconjurătoare. Astfel, prin acest nou detaliu, dispozitivul va provoca mult mai puţine dureri de cap utilizatorilor, dureri de cap, v-aţi prins, nu? Ok.

Această nouă funcţie, atenţionarea utilizatorului când un obiect îi stă în cale, se datorează camerelor de pe dispozitiv capabile să analizeze mişcările utilizatorului în relaţie cu obiectele din cameră. De asemenea, Santa Cruz cucereşte prin simplitatea utilizării. "Nu trebuie să îl conectezi la nimic. Doar îţi pui dispozitivul pe ochi şi un noua realitate ar trebui, teoretic, să apară" a spus Max Cohen, şeful proiectului.

Cei de la Facebook au oferit o monstră din ceea ce înseamnă această realitate virtuală oferită de dispozitivul Oculus Santa Cruz prin publicarea unui videoclip pe care îl puteţi urmări un pic mai sus.

Oculus Santa Cruz este, deocamdată, doar un prototip, dar cu siguranţă reprezintă o monstră din ceea ce înseamnă viitorul sistemelor Virtual Reality. Nu pot fi sigur că ne putem aştepta la lansarea Santa Cruz pe piaţă, dar cu siguranţă ne putem aştepta la un nou dispozitiv care să aibă cel puţin îmbunătăţirile pe care le-am întâlnit la Santa Cruz.
Poate că nu este magie, dar cu siguranţă este viitorul!