5 noiembrie 2016

, ,

Oare ar trebui să ne cenzurăm sau să fim cenzuraţi?

Conform DEX, "a cenzura" înseamnă a suprima sau a interzice o publicație. Pentru mine, cenzura înseamnă o restricție asupra libertății de exprimare. Dusă la extrem, poate însemna și o restricție asupra modului de gândire. Sunt de părere că e mult mai bine să ne expunem gândurile în mod liber. Din experiența mea, este și mult mai sincer și mult mai natural.

Nu avem de ce să nu dăm frâu liber ideilor și concepțiilor noastre. Asta nu înseamnă că vor fi întodeauna cele mai potrivite sau cele mai bune, dar asta ține de fiecare persoană în parte. Și asta nu înseamnă că prin exprimare liberă vom avea întotdeauna dreptate. Dar este un mod foarte bun de a ne face auziți.

În timpurile noastre, societatea ne îndeamnă să ne cenzurăm adevăratele intenții, adică să ne facem plăcuți, să ne integrăm, să spunem omului ceea ce vrea să audă, chiar dacă nu întodeauna asta simțim noi că ar trebui să facem. Este mai mult un mod de ”supraviețuire” socială. Până la urmă, ține și de caracterul fiecărui individ.

Aprofundând acest suiect, putem ajunge la multe discuții, dar concluzii puține. Obiectiv vorbind, deoarece subiectiv putem ajunge la 7 miliarde de concluzii.
Și totuși, cenzura este benefică sau nu ? De-a lungul istoriei, ea a fost aplicată în diverse forme, începând cu regimuri totalitare și terminând cu sisteme democratice. A fost de bun augur ? Istoria ne poate confirma faptul că aceasta a dus la mișcări de propagandă și manipulare. Benefică pentru fiecare sistem, dar defectuoasă pentru populație și implicit pentru individ.

De exemplu, în timpul perioadei comuniste din România, orice informație trebuia să respecte anumite norme, adică era cenzurată. Cenzura a ajutat la menținerea regimului comunist. Știm cu toții ce a însemnat aceast lucru. Ani întregi de propagandă, manipulare și chiar teroare, alimentând astfel cultul personalității a lui Nicolae Ceaușescu, precum și structura regimului. A fost de bun augur ? Este clar că nu. Populația nu era informată, libertatea de exprimare nu exista, totul era sub control. 

Așadar, trebuie să profităm de faptul că în zilele noastre putem să ne exprimăm liber, fară să existe repercursiuni. Și mai ales că acum putem verifica veridicitatea unei informații. Bineînțeles că cenzura va exista tot timpul, însă, în cazul nostru, cei care o controlează suntem chiar noi.