8 decembrie 2016

,

Habar n-ai cu cine să votezi? Îți spunem noi!


Toată lumea e agitată (sau mai bine spus, confuză) înainte de alegerile din 11 decembrie. Acuma, s-ar putea să nu prea te intereseze politica. Ceea ce este de înțeles. Ideea principală este că trebuie să ieși la vot. Chiar dacă nu ai cu o viziune bine formată și ești indecis asupra cui ar trebui să pui ștampila. Și să-l anulezi este ok. Astfel, eliminăm principiul de fragmentare al votului prin care câteva partide au profitat din plin în tot acești ani. 

Vrei să votezi, dar nu știi cu cine ? Există un site foarte bun  care îți arată care este situația în fiecare județ, cum sunt politicienii, dacă sunt condamnați penali, dacă au făcut traseism politic etc. Probabil ai auzit de el, dar nu l-ai accesat. Este bine să arunci o privire, pentru că este o interfață foarte folositoare. 

Te înțeleg dacă nu te interesează politica. Chiar te înțeleg, pentru că ai toate motivele. Promisiuni, minciuni, propagandă, corupție și lista poate continua la nesfârșit. Nu este nimic nou. Dar, se poate întâmpla ceva mișto dacă iei un pic de atitudine și mergi la vot. Să-și dea seama și politicienii că e cam greu să ne mai prostească. Internet-ul face o treabă bună în asta (probabil așa a reușit Iohannis să câștige in 2014). Ai atâtea surse de informare, te poți folosi de ele. Doar să nu te lași victima propagandei și să crezi în tot felul de știri dubioase. 

Însă, te rog, vreau să înțelegi un lucru: partidele românești nu se bazează pe doctrine politice, se pune accentul pe ”șmecherii și combinații”. PSD-ul nu e socialism și nici PNL-ul nu e liberalism pur. PSD-ului îi pasă de săraci cam la fel de mult cât le pasă și PNL-ului de antreprenori, adică deloc.

ALDE, PMP și PRU sunt niște partide dubioase, formate din condamnați penali. USR-ul se axează pe tineri, dar nu sunt foarte sigur dacă vor realiza un procent acceptabil. Nici pe ei nu ai putea neapărat să te bazezi.

Ai putea să te gândești la un om: Dacian Cioloș. Probabil cel mai decent Premier de când s-a trecut la democrație. Nu este neapărat un politician foarte perfomant, dar a introdus o noțiune în politica româneasca: bunul-simț. Din păcate, cam doar el îl are. Și a arătat încă o chestie interesantă: normalitatea este subiect de presă (știi tu, când zbura cu avionul la low-cost). Ceea ce este foarte trist. Pentru că am fost obișnuiți cu tot felul de aroganțe și coloane oficiale. Nu este el nici cel mai perfect și nici cel mai bun, dar este altceva. Altceva față de ce am avut parte. PNL-ul și USR-ul îl susțin. Să vedem ce o să fie.


Tu doar ieși la vot și votează cu cine crezi că te reprezintă. Alocă puțin timp pentru a te informa și du-te duminică la vot.

Urmăreşte-ne pe Facebook!