5 noiembrie 2016

Un nevăzător ne explică cum percepe culorile şi cum visează

Închide-ți ochii pentru cinci secunde!  Ai văzut doar negru in fața ta, nu? Acum, închide-i din nou și încearcă sa te deplasezi, fară să vezi nimic. Nu-i foarte plăcut. Acum gândește-te cum ar deveni viața ta dacă mâine te-ai trezi fară abilitatea de a putea vedea. Sună înspăimântător, știu. Acum, gândește-te că în lume există aproximativ 285 de milioane de oameni cu deficiențe de vedere, dintre care aproape 40 de milioane sunt complet nevăzători.

Majoritatea informațiilor pe care le deținem provin din văz. Realitatea noastră este formată în jurul ei. Pentru oamenii fără deficiențe de vedere, este greu de conceput o realitatea care să se bazeze doar pe patru simțuri. Este și foarte înfricoșător, să nu mai ai abilitatea de a vedea. Totuși, putem încerca împreună să înțelegem această lume ”nevăzută” în care trăiesc milioane de oameni.

În primul rând, întrebarea firească este: ce ”văd” acei oameni? Primul răspuns la care te gândești este ”negru”, nu ? Ei bine, răspunsurile diferă de la persoană la persoană. Există oameni care au devenit nevăzători pe parcursul vieții. Unii dintre ei ”văd” negru, alții chiar și ”alb” ! Persoanele care au avut astfel de probleme din naștere pretind că nu văd nimic. Este și normal. E ca și cum ai încerca să îl faci pe un om surd să-ti explice un sunet. Nu o va face niciodată pentru că nu poate auzi. E foarte simplu. Cei orbi din naștere nu văd nimic. Pentru a vedea ”negrul” pe care toți îl presupunem că îl văd, ar trebui să privească culoarea ”negru”, adică să aibă idee despre el. Încearcă următorul experiment: Pune-ți ambele mâini la ochi. Ai văzut doar negru. Acum, acoperă un singur ochi. Acela se poate spune că este ”nimicul” pe care-l văd cei cu deficiențe de vedere.

O altă întrebare foarte frecventă pe care o primesc cei nevăzători este legată de vise. Pot ei vedea in vise? Ce fel de vise au? Și la această întrebare, răspunsurile diferă de la o persoană la alta. Youtuber-ul american Tommy Edison a fost orb din naștere. Nu a văzut nimic în viața lui.  Acesta explică într-un video că el nu vede atunci când visează. Totul se bazează pe cele patru simțuri rămase intacte. Urmăriți acest video pentru a înțelege mai bine. De asemenea, canalul său este uimitor și merită să-i vizionați videourile. Pe de altă parte, cei care au devenit orbi pe parcursul vieții sunt capabili să ”vadă” în visele lor, însă imaginile pe care le vizionează devin foarte vagi pe măsură de timpul trece.
O altă dilemă pe care lumea o are cu nevăzătorii este legată de culori. Ce înseamnă pentru ei culoarea.



Cum o diferențiază? Cum le concep? Răspunsul este următorul: oamenii nevăzători din naștere nu au nici un concept despre culori. Pur și simplu nu le pot concepe pentru că nu le-au văzut. Însă, referitor la culori, ei le diferențiază altcumva: de exemplu, ”roșu” înseamnă foc sau ”albastru” înseamnă cer. Astfel, culorile au un sens pentru ei.

Te întrebi probabil cum ai putea să ajuți un nevăzător dacă l-ai vedea pe stradă. Foarte simplu: ÎNTREABĂ-L dacă are nevoie de ajutor. Nu-l lua de braț fără motiv ca să-l treci strada. Este înfricoșător pentru o astfel de persoană. Observă în primul rând dacă are nevoie de ajutor. Dacă pare derutat, după care întreabă-l dacă are nevoie de ajutor. Va aprecia cu siguranță și mai importat, se va simți în siguranță.

”Sunt sigur că cei nevăzători și-ar dori foarte mult să vadă” ai putea spune. În mare parte este adevărat. Redobândirea văzului este o provocare pentru medicina actuală. Există soluții ca ochiul bionic sau transplante de cornee, retină etc. Dar, din nefericire, majoritatea cazurilor sunt nerezolvabile.

Gândește-te cum ar fi dacă mâine nu ai mai putea vedea. Toată realitatea în care ai trăit pe parcursul vieții tale s-ar duce. Iar starea ta ar fi una de frică. Exact la fel e și-n cazul unui nevăzător. Dacă mâine ar vedea, realitatea lui se va schimba total. Sunt două lucruri opuse, dar cu același efect. Desigur, ar fi mai bine pentru un nevăzător să-și recapete vederea, însă impactul inițial ar fi același în ambele cazuri.

Există și situații speciale. Sidney Bradford a devenit nevăzător pe când avea 10 luni. A fost complet orb până la vârsta de 52 de ani. Apoi, acesta și-a recăpatat vederea în urma unui transplant de cornee realizat de dr. Richard Gregory. După 2 ani, Bradford s-a sinucis. De ce? Pentru că a fost un șoc pentru el să vadă cum e defapt realitatea pe care el doar și-o închipuit-o timp de 50 de ani. Nu reușea să distingă culori sau oameni. Continua să se barbierească pe întuneric. Putem spune că pur și simplu a fost prea mult pentru el. Concluzia este aceea că nici redobândirea vederii nu este întotdeauna cea mai bună soluție în privința unui nevăzător.


Așadar, nu trebuie să diferențiem nevăzătorii de alți oameni și nu trebuie să gândim că ei au o viață mai tristă din această cauză. Este realitatea lor. Așa au trăit. Mintea umană se adaptează. Nu trebuie, cu riscul de a mă repeta, să facem diferențe. În schimb, trebuie să încercăm să-i înțelegem.