12 decembrie 2016

,

Cum s-a ajuns aici? Cine sunt vinovaţii pentru victoria PSD-ului?


După cum bine știți, PSD-ul a câștigat aceste alegeri parlamentare. Trebuie să acceptăm asta, indifirent că ne convine sau nu. Asta înseamnă democrație până la urmă. Ce se va întâmpla de acum înainte? Nu știu și nici nu sunt în măsură să vă spun. Dar pot încerca să vă explic mecanismul prin care s-a ajuns la acest rezultat.

Presa nu este câinele de pază al democrației, ci este câinele partidului care plătește mai bine.

Canalele media au jucat un rol vital. Ca în orice campanie. Problema principală este că au manipulat în funcție de interese (ca-n orice campanie). PSD-ul a gestionat foarte bine acest lucru. Și de asta s-a scris și s-a arătat la televizor că Cioloș taie din pensii, taie din salarii etc, chit că adevărul este altul. Pentru că românul este obsedat de ideea de salariu și pensie. Atât. 

Și PSD-ul știe asta. Și-n prag de alegeri, oferă niște măriri ce nu pot fi susținute din punct de vedere financiar. Iar cei care încearcă să oprească acest proces devin personajele negative din toată povestea asta. În concluzie, o carte jucată foarte bine pentru că indifirent de decizie, deznodământul este același. 

Probabil prima regulă jurnalistică este că o informație se verifică din minimum două surse. Eu aș recomanda cel puțin trei. Și acest principiu ar trebui aplicat indifirent de meserie pe care o ai. Pentru că dintr-un singur canal mediatic nu te poți baza pe veridicitatea unei informații. Mai ales pentru persoanele ce nu au acces la internet și preferă să vizioneze un singur post și să se lase manipulați în funcție de interesele televiziunii respective.

Și pe internet avem o problemă, pentru că în această campanie au apărut tot felul de clickbait-uri și știri foarte dubioase. Iar unele persoane nu pot face diferența între o informație falsă și una adevarătă.


Inventezi un personaj fictiv prin care să instaurezi frică

Soros. George Soros. Motivul pentru care lucrurile merg prost în țara asta. Totul se rezumă la el. Arunci niște acuzații, presa le transmite mai departe și unii români fac pe ei de frică. Ai nevoie de un astfel de personaj pentru a-i speria puțin. Altfel nu-mi explic cum dracu s-a ajuns la știri ca Cioloș este fiul nelegitim al miliardarului, sau că el a fost responsabil pentru tragedia de la Colectiv. Cum poți fi în toate facultățile mintale și tu să arăți așa ceva la televizor? Și mai ales, de ce CNA-ul nu s-a sezisat? De ce nu a făcut nimeni nimic? Dar cum zicea Gâdea, jurnaliştii au dreptul să exagereze cât vor.

Ajungem iar la punctul că o informație trebuie verificată, dar din păcate, acest obicei este foarte rar. Și mulți oameni aleg să creadă ceea ce le transmite postul de televiziune preferat. 

Internet-ul se bate cu pumnul în piept, însă nu se iese la vot

Foarte slabă prezența la vot. Mai ales în Timiș, județ care s-a aflat printre codașe. Principiul ”votul meu nu contează” este învechit. Și nu a adus nimănui vreun beneficiu vreodată. Pentru că se transpune într-o mentalitate colectivă. Dacă mai mulți oameni aleg să creadă asta, rezultatul este simțitor. Și ieri s-a resimțit din plin. Nu contează ce opțiune politică ai. Dar trebuie să mergi. Pentru că altfel, se ajunge unde s-a ajuns. De ce nu ești tu schimbarea pe care vrei s-o vezi și aștepți mereu de la alții să facă ceva pentru tine? De ce în societatea românească nu se pune accentul pe individualitate?

Noi ce rol avem ?

Pentru foarte mulți, este frustrant că s-a ajuns aici. Sunt foarte multe aspecte de dezbătut pe această temă. Un simplu articol nu le-ar putea acoperi pe toate. Cert este că trebuie schimbat ceva în mentalitatea noastră. Este foarte greu, este un proces foarte lung, însă trebuie să aibă loc. Pentru ca generația noastră să nu mai repete greșelile trecutului. Și să nu mai acceptăm aroganțele clasei politice. Însă pentru asta, avem nevoie de informații corecte. Aceste informații trebuie să releve adevărul. Iar ăsta este rolul presei, pentru că până la urmă, presa este "câinele de pază al democrației".

 În termeni ideali, nu în realitate. Realitatea trebuie schimbată. Nu de mâine, nu peste un an. Acum. Timpul se scurge și noi nu facem nimic în privința asta. Până la urmă, este vina noastră. Pentru că suntem comozi și alegem să nu luăm atitudine. 



Urmăreşte-ne pe Facebook!