18 decembrie 2016

8 beneficii pe care ţi le oferă cititul: De ce ar trebui să citeşti în fiecare zi




Nu, nu te va face să zbori, în caz că te întrebai, dar există multe alte beneficii pe care ţi le poate oferi cititul. Aici mă refer la cititul cărţilor, nu la status-urile de pe Facebook sau la lecturarea textelor de pe sticleuţele de şampon.

Dacă eşti unul dintre cei care, până acum, nu şi-au făcut un obicei din a citi, s-ar putea ca lista de mai jos să te convingă să o faci (sau poate nu), dar măcar să te facă conştient de lucrurile pe care le ratezi.

1. Stimulare mentală

S-a dovedit ştiinţific că stimularea mentală previne demenţa şi Alzheimer-ul. Ca orice alt muşchi din corpul tău, creierul are nevoie de exerciţii pentru a rămâne puternic şi sănătos, aşa că principiul "foloseşte-l sau pierde-l" se aplică când ne raportăm la creier. De asemenea, s-a dovedit că puzzle-urile şi jocurile precum şahul sunt benefice pentru stimularea cognitivă. Poate vei zice că eşti tânăr şi că n-are rost să te gândeşti încă la boli ca Alzheimer, dar mai sunt multe motive.

2. Reducerea stresului

Indiferent de cât de mult stres acumulezi la muncă, în relaţiile personale, sau în alte împrejurări pe care ţi le oferă viaţa cotidiană, acesta dispare odată ce te pierzi într-o poveste grozavă. O nuvelă scrisă bine te va duce într-o altă lume, una construită de autor, facând ca tensiunile tale să dispară complet, permiţându-ţi să te relaxezi.

3. Cunoaştere

a813c72bba7e23ba0dc5c67baa803e30
Tot ceea ce citeşti îţi oferă noi frânturi de cunoaştere, nu ştii niciodată când ţi-ar putea fi de folos. Cu cât dispui de mai multa cunoaştere, cu atât vei fi mai bine echipat pentru a întâmpina noi provocări. În plus, chiar  dacă vei pierde totul—slujba ta, proprietăţiile tale, banii tăi sau poate chiar sănătatea—cunoaşterea nu-ţi va putea fi niciodată luată.

4. Îmbogăţirea vocabularului

Asta are legătură cu punctul de mai sus: cu cât citeşti mai mult, cu atât vei întâlni cuvinte noi, acestea îşi vor face loc, inevitabil, în vocabularul tău de zi cu zi. Un vocabular bogat este un beneficiu grozav în activitatea oricărei profesii. 
Cititul cărţilor este, de asemenea, vital pentru studierea unor noi limbi, atunci când citeşti o carte, fără să fi vorbitor nativ, vei întâlni cuvinte noi pe a căror sens îl vei deduce mult mai uşor datorită contextului în care au fost folosite.

5. Îmbunătăţirea memoriei

Atunci când citeşti o carte, trebuie să reţii diferite trăsături ale personajelor, trecutul lor, ambiţile lor, cât şi diferitele evenimente şi etape prin care trece în fiecare capitol şi secţiune din carte.

6. Concentrare îmbunătăţită

3ce743bddc6fee4cbb7c530c1a9f9cf4
În lumea noastră dominată de internet, atenţia noastră este focusată într-un milion de direcţii diferite în acelaşi timp, asta deoarece cădem în plasa numită "multi-tasking", care, de fapt, este o minciună, nu poţi face un milion de lucruri în acelaşi timp şi să le faci bine. Dar le facem oricum... şi le facem prost. Dar probabil multi-tasking-ul va fi subiectul altui articol. 
Atunci când citeşti, toată atenţia ta este focusată asupra povestii o carte—tot ce se întâmplă în lume nu mai contează în acele momente, te adânceşti în fiecare detaliu pe care-l oferă autorul.

7. O gândire analitică mai puternică

Abilitatea de a analiza detalile când vine vorba de crtiticarea intrigii; abilitatea de a determina dacă cartea pe care ai citit-o a fost una bună sau proastă; dacă personajele au fost conturate bine, dacă li s-au conferit îndeajuns de multe trăsături de către autori; dacă cartea ţi-a oferit o lectură plăcută şi uşoară, etc. 

8. Linişte

5d487c0f8aefd2191a6e62c84610d9d5
Pe lângă starea de relaxare pe care ţi-o oferă cititul unei cărţi bune, este posbil ca şi subiectul despre care citeşti să îţi aducă pace interioară şi linişte. Cărţile bazate pe spiritualitate pot scădea presiunea sângelui.

Urmăreşte-ne pe Facebook!