25 ianuarie 2017

Ce înveți după doi ani într-un cămin studențesc



Ai intrat la Facultate, aștepți entuziasmat contactul cu noul oraș.Totuși ai o dilemă. Ești studentul de provincie iar primul an o să îl petreci la cămin. Ai multe semne de întrebare, pentru că din vară ai început  să îți construiești o idee despre viața la cămin.Ai întrebat prieteni, poate chiar rude, cele mai interesante  păreri sunt cele povestite de persoane ce au locuit în cămin acum zece cincisprezece ani, acele povești o să te facă să aștepți puțin speriat începutul de an universitar.

  Familia e mulțumită. Cheltuielile  cu cazarea le permit alor tăi să îți ofere un ban de buzunar în plus, iar tu te gândești că faptul că stai la cămin are și părți bune, mai ales dacă ești genul de persoană care la 18-19 ani vrea să simtă pulsul orașului și să îl exploreze. 
 Ajungi la cămin în prima ta zi. Cu siguranță e o schimbare bruscă de mediu.Poate cea mai mare curiozitate este să îți cunoști colegii de cameră.  Îți pui multe întrebări despre cum o să fie, dar între timp ai și ajuns la ușa camerei si deschizi ușa.

  Căminul îți dezvoltă abilități de comunicare,  pe care nu le înveți la nici-o instituție de învățământ preuniversitară în România. Faptul că mereu ești înconjurat de persoane, te face să fi mereu pus într-o situație de  comunicare, câteodată chiar și non-verbală. Deci este un plus pentru cineva care caută să își dezvolte aceste abilități.

  Cunoști oameni din diferite colțuri ale țării și chiar ale lumii. Înveți lucruri noi dacă ești puțin curios despre diferite obiceiuri, tradiții atât din străinătate și chiar din România.Dacă nu ești foarte superstițios și nu ai inhibiții o să îți faci rapid prieteni, mai ales din rândul celor veniți din străinătate la studii. Crede-mă ai numai lucruri bune de învățat ce te pregătesc mai mult decât crezi la început.

  Dacă vrei să te și distrezi în perioada studenției, cu siguranță căminul este locul ideal de unde poți să pleci  cu multe amintiri frumoase.Lucrul acesta îl poate confirma orice persoană care și-a petrecut o bună parte din studenție la cămin.Desigur nu mereu aceste petreceri se termină bine, de multe ori nu toți cei care locuiesc pe palier cu tine apreciază spiritul tău liber, însă există mereu  poți găsi înțelegere.Totuși e bine să nu cazi în cealaltă extremă, iar distracția să o lași mai ușor în perioada sesiunii.

  Dacă e să vorbim de o parte negativă aceasta este legată de curățenie. Dacă ești primul an în cămin cu siguranță curățenia din cămin nu o să te impresioneze deloc. Chestia e una de adaptare, iar mai târziu o să îți dai seama că  acest aspect nu este chiar așa de important, mai ales când la un calcul simplu o să realizezi că aproximativ o sută de persoane împart zece dușuri,  cinci toalete și o bucătărie. Deci cel mai probabil nu o să trăiești în lux dar dacă te adaptezi și treci cu bine de prima lună, nu o să mai bagi în seamă aspectul scris de mine. 

  Într-o mare măsură din experiența mea și experiența povestită de alte persoane, căminul poate să te influențeze  pozitiv. Important este să îmbini distracția și învățatul. De cele mai multe ori această experiență pe mulți îi marchează toată viața și asta în sensul că legi prietenii și îți dezvolți anumite abilități ce îți modelează personalitatea și chiar perspectiva despre lume. 

Urmăreşte-ne pe Facebook!