15 ianuarie 2017

Ce nu ştiai despre poetul-geniu Mihai Eminescu


Data de 15 ianuarie, reprezintă în fiecare an un moment în care trebuie să ne amintim de nașterea lui Mihai Eminescu. Considerat de mulți critici literari drept cel mai mare poet român, Eminescu s-a născut la Botoșani în Nordul Moldovei. Și-a petrecut copilăria în satul Ipotești, apoi a avansat încet spre lumea academică. A urmat cursuri ale Facultății de Fizică și Drept din Viena, dar în același timp a participat activ și la cursurile altor Facultăți din oraș. A studiat și în Berlin, reușind într-un final să își ia doctoratul în filosofie. Întreaga lui carieră a fost legată în mare parte de poezie. A fost un membru activ în cadrul societăților culturale românești și a influențat generațiile de poeți ce au venit din urmă.

Fiindcă se împlinesc 167 de ani de la nașterea sa, am pregătit câteva curiozități despre viața și înclinațiile marelui poet. Chiar și data nașterii lui Eminescu este incertă cu toate că sursele oficiale ne prezintă data de 15 ianuarie 1850. Într-o scrisoare trimisă către Titu Maiorescu data nașterii e menționată ca 20 decembrie 1849 Ipotești. O scrisoare mai veche scrisă de tatăl poetului menționează ,,Astăzi 20 decembrie, anul 1849, la patru ceasuri și cincisprezece minute, s-a născut fiul nostru Mihai “. 

Cea mai cunoscută poezie ,,Luceafărul “ a fost scrisă de-alungul mai multor ani. Încă din anul 1873 poetul a început să scrie, însă prima variantă a fost publicată la Viena în anul 1883, după care varianta a fost rescrisă și publicată încă odată în anul 1884 în Volumul ,, Poesii”. Tot odată poemul ,, Luceafărul” este recunoscut de către Academia Recordurilor Mondiale drept cel mai lung poem de dragoste. 

Cu toate că și-a câștigat admirația tututor, pentru creația literară, o parte mai puțin cunoscută din viața lui Eminescu despre care nu se vorbește, este dependența poetului de cafea. De asemenea cei care se regăseau în anturajul poetului spun că pe lângă faptul că era un amator de cafea Eminescu era și o persoană dezordonată. 

Dacă controversele sunt puțne privind nașterea lui Eminescu, originea autorului este încă dezbătută în prezent de mulți oameni de cultură. Multe voci consideră că Eminescu are origini orientale. Pe scurt Eminescu se trage dintr-o familie de turci negustori din N Moldovei. Aceste afirmații sunt susținute de scrisori și relatări ale acelor timpuri. Prietenul său Slavici, amintește în multe scrieri de faptul că porecla lui Eminescu este ,, turcul ’’. Într-o altă scrisoare trimisă de Veronica Micle aceasta folosește ca formă de adresare ,, Eminul meu dulce “. Această ipoteză e combătută de alți critici literari care consideră că Eminescu a făcut parte dintr-o familie de Bucovinieni ucrainieni. Aceste afirmații sunt argumentate de faptul că primii Eminovici au ajuns într-un sat din Bucovina colonizat de Imperiul Habsburgic.

Despre marea lui muză Veronica Micle se știu foarte puține, cu toate că iubirea lor a fost una pasională transcrisă în scrisori și poezii. De remarcat este faptul că relația celor doi a fost mereu una controversată. Chiar cei mai buni prieteni ai autorului au fost împotriva relației cu Veronica afirmând despre aceasta că e o femeie de moravuri ușoare. În timpul relației, Eminescu a avut și un copil care însă nu a supraviețuit la naștere. Odată cu trecerea timpului, suntem datori să ne amintim de cei care în timpul vieții lor ne-au cinstit cu moștenirea lor culturală și spirituală. Mihai Eminescu trăiește prin fiecare vers citit sau cântat în sufletul nostru. 


Urmăreşte-ne pe Facebook!