28 martie 2017

,

Ascult Despacito în mod neironic şi o ard ca şi cum aş ştii spaniolă


În fiecare perioadă a anului, timp de aproximativ 3 luni de zile lumea este înnebunită după o anumită melodie ce este difuzată la radio. Apar meme-uri, share-uri pe Facebook, orice radio repetă la nesfârșit melodia. Am ajuns în perioada ”Despacito”. Și probabil vă întrebați de ce prinde bine așa de bine o melodie la noi? În afară de o legătură căpșunească, clipul seamănă izbitor cu situația din România. Iar în cazul în care sunteți sceptici, sunteți invitați să citiți următoarea analiză. Și ne vom referi strict la videoclipul melodiei, pentru că nu știu spaniolă, iar versurile sunt ca orice melodie a lui Velea: intangibile (desigur, pentru mine si restul populației).


De la începutul clipului realizăm asemenărea izbitoare între Costinești și acest peisaj minunat. De fapt, probabil acest clip este un fel de trailer pentru sezonul de la vară de pe litoralul românesc. Și spun asta pentru că toate elementele tipice de la noi se regăsesc aici. Iar dacă ai o imaginație mai bogată, va fi un deliciu. Crede-mă pe cuvânt. Clipul ăsta se învârte în jurul lui Laurențiu, un băiat de prin Ferentari sau ceva de genul.




Te apucă nostalgia. Începi să îți aduci aminte de viața de la sat, de ograda bunicii, de mătușa aia pe care nu o suportai dar trebuia să îî dai ziua bună tot timpul, de prietenii ăia cu care sigur nu mai vorbești sau de faptul că nu suportai când erai pus la muncă silită dis de dimineață. Dar a fost o perioadă frumoasă, iar acest clip o reînvie. Nu știu care este relevanța, dar nu este cazul să fim hateri. Probabil Laurențiu își aduce aminte de copilărie și s-a gândit să bage un cadru nostalgic.


Îl știm cu toții. Și nu, nu mă refer la Luis Fonsi. La cocalarul român. Probabil îl cheamă Laurențiu. Sau Fermekatul Thău pe Facebook. Zâmbetul acela cu care ți-ar cere un kebab dacă ai lucra într-o shawermerie, acei ochelari de soare cumpărați dintr-o piață obscură, maieul negru clasic luat cu 5 lei pentru a-și etala tatuajele ce nu semnifică nimic pentru noi, dar totul pentru el. Iar peisajul din spate este foarte reprezentativ. Probabil undeva prin stângă se află și epava de la Costinești, dacă nu cumva pe plajă erau ceva epave bete.



Nu știu care este scopul acestei imagini. Probabil unii încearcă să atragă fonduri pentru Catedrala Mântuirii Neamului la modul nesimțit. Sau poate Laurențiu este un om foarte credincios și pentru că este la Costinești nu va ajunge duminică la biserica de acasă. Nu avem de unde să știm, trebuie doar să credem și nu să cercetăm.




Proaspăt ieșit din Megadiscoteca Tineretului, omul se bucură de faptul că a reușit să intre pe gratis. Probabil ora este undeva în jur de 6-7 dimineața deoarece plaja este încă murdară de alge și alte chestii. Nu zic că la altă oră este mai curat, dar încerc să mă iau după soare.




Poza asta am pus-o pentru alte scopuri aici. Scuze!




Aici Laurențiu s-a întânit cu prietenul său mai puțin cocalar, mai mult rapper. Sau trapper. Tăticul Iancheu. Probabil ăsta-i numele de scenă. E prietenul acela cu care Laurențiu făcea combinații, de la culori până la bilete de pariuri și aparate. Și pentru că au avut noroc și au câștigat niște milioane, au decis să plece la mare că doar nu fac mult până acolo. Cu cei din spate nu știu ce este, probabil este un chef al cartierului.

Ce vor face Laurențiu și Tăticul Iancheu la Costinești veți afla în curând.