27 aprilie 2017

Care sunt cele mai bune 10 cărți din istorie?


Care sunt cele mai bune zece cărți pe care le-ai citit vreodată? O întrebare la care cu greu poți da un răspuns clar, asta poate pentru că nici măcar n-ai citit zece cărți în toată viața ta, dacă e așa, oricum articolul ăsta nu-i pentru tine.  

Lăsând gluma la o parte, ne este greu (cel puțin mie) să facem un top al celor mai bune cărți, poate din cauza subiectivismului de care suferim în mod firesc, dar luând problema în modul acesta, ce top nu este afectat de subiectivism?  


După cum veți observa, unele cărți din acest top au fost publicate cu sute de ani în urma, supreviețuind testului timpului. Această listă a fost întocmită de jurnalistul și criticul literar american John Peder Zane. Evident, acest top nu este unul absolut, ce carte crezi tu că și-ar fi găsit locul în acesta?

10. Hamlet de William Shakespeare
Hamlet este una dintre capodoperele lui William Shakespeare. Deși prima reprezentație datează din jurul anului 1600, textul tragediei a fost publicat pentru prima oară doar în 1603


9. În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust 
Marcel Proust, unul dintre cei mai mari scriitori francezi ai secolului XX, este, asemenea multor creatori, autorul unei singure opere: In cautarea timpului pierdut . O opera totala, unica, inimitabila.

8. Povestirile lui Anton Chekhov de Anton Chekhov
Anton Pavlovich Chekhov a fost un scriitor rus de povestiri scurte și fizician, este considerat unul dintre cei mai mari scriitori de povestiri scurte din istoria lumii.

7. Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain
Ascunzandu-se de tatal sau tiran si betiv, Huck Finn evadeaza pe Insula Jackson, unde il intalneste pe Jim, un negru fugar. Impreuna fac rost de o pluta, calatorind pe fluviul Mississipi si incercand sa gaseasca libertatea si civilizatia. 

6. Middlemarch de George Eliot
Middlemarch este, in general, recunoscut nu numai ca incununarea geniului lui George Eliot, dar si ca unul dintre cele mai frumoase romane aparute in limba engleza. 

5. Lolita de Vladimir Nabokov
Poveste a iubirii obsesive si blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rand, carte interzisa, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un roman clasic al secolului XX. 

4. Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald
Pe fundalul unei Americi prospere, dar haotice, Gatz, minat de mirajul iubirii fata de Daisy Buchanan, isi schimba viata, devenind din student la Oxford gangster, traficant de bauturi alcoolice si apoi milionar. 

3. Război și pace de Lev Tolstoi
Capodopera Razboi si pace (1863-1869) zugraveste viata intregii societati ruse in perioada razboaielor napoleoniene; evenimentele istorice si interesele personale, caile de autodefinire a personalitatii si spontaneitatea vietii populare sint prezentate drept componente echivalente ale existentei natural-istorice.  

2. Madame Bovary de Gustave Flaubert
Cu cat Emma isi dadea seama de dragostea ei, cu atat o inabusea, ca sa nu iasa la iveala si ca s-o micsoreze… Ceea ce o facea sa se stapaneasca era, fara indoiala, lenea sau spaima, dar si pudoarea… Apoi, trufia, bucuria de a-si spune: “Sunt cinstita”… 

1. Anna Karenina de Lev Tolstoi 
Axat pe tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine, Tolstoi divulga ipocrizia inaltei societati, zugraveste descompunerea modului de viata patriarhal, distrugerea institutiei familiei. 

Urmărește-ne pe Facebook!