13 august 2018

, , ,

Mentalitatea greșită a protestarului român




Protestele pașnice ar funcționa dacă oponentul ar avea conștiință.

Infractorul cu mustață nu are așa ceva. Incompetenții puși în posturile importante au conștiința învelită în slugărnicie. Acționează doar la ordinele liderului.

În altă ordine de idei, legat de 10 august: Jandarmeria a comis un abuz nasol. De la primul cetățean nevinovat care a fost gazat. Mulți sunt de părere că au fost instigatori platiți de PSD. Posibil să fie adevărat. Deși e undeva pe la mijloc. E foarte posibil să fi fost și din partea protestarilor. E greu de dovedit.

Însă,

e posibil (mici șanse, dar e posibil) ca Dragnea să fi dezvoltat „paranoia puterii”. Dacă teoria cu instigatorii plătiți de partid e adevarată, înseamnă că i-a cam tremurat mustața. Partea bună din asta e că sindromul ăsta te predispune la a lua decizii proaste spre foarte proaste. Se strânge lațul pentru Dragnea.

Totuși,


În contextul actual, protestele pașnice sunt maximum un semnal de alarmă, pe care populația îl poate trage la apariția unor derapaje. Și cam atât. Dar nu poți să ai pretenții la schimbare atunci când majoritatea timpului ți-l petreci huiduind o clădire.

Dar protestul funcționează, vezi OUG13, etc.”. Da, a fost un lucru de moment. O ordonanța de urgență. Problema principală e sistemul, slugile puse în acel moment pentru a da ordonanța aia. E ca atunci când vrei să arunci bradul de Crăciun. Îi iei steaua din vârf, o arunci la gunoi și ai impresia că ai scăpat de brad. Protestele de atunci poate că au anulat o ordonanță. Dar nu au schimbat un sistem bolnav.

În ultima vreme se aplică și la mișcarea #rezist principiul cu „dacă nu ești cu noi ești impotriva noastră”.  Dacă nu mergi peste tot să strigi Muie PSD ești PSD-ist lol. E o lozincă ok, benefică uneori, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne petrecem restul timpului scandând asta în stradă.
Schimbarea provine din implicare în societate, politică, ONG-uri, nu circuri penibile unde toți șomerii ca  Florin Bădița sau Mălin Bot își fac mendrele. Adică dacă facem steaguri UE și live-uri pe Facebook vom schimba lumea. Orice funcționar corupt, sugător de bani publici sau baroni locali se vor căca pe ei când vor vedea pe Facebook cum Bot luptă pentru o țară mai bună. Omu primește 4.000 de dolari pe lună din Patreon pentru a face live-uri. Se pișă pe toate videochatistele din țară cu banii ăștia.  

Ar putea să fie ok, dacă totul s-ar rezuma la câțiva care fac lucruri de genul. Dar prea mulți oameni sunt implicați în asta inutil, în loc să își canalizeze resursele și energia într-un mod concret, benefic.
De exemplu, conștientizarea importanței alegerilor. Înțelegerea că alegerile parlamentare sunt cele mai importante pentru statul acesta. Încetarea mitului că Președintele este un salvator cu puteri depline și realizarea că rolul lui este mai mult de mediator. Pe scurt, Președintele nu e dictator. Explici asta și la oamenii care au impresia greșită (în cazul alegerilor, 7 milioane au votat la Parlamentare în 2016 și peste 11 milioane la alegerile prezidențiale în 2014).

Educație politică. Să știi ce înseamnă liberalism, socialism, dreapta, stânga, din astea. Nici nu trebuie să le aprofundezi, dacă citești puțin despre astea, știi deja mai mult decât 90% din clasa politică actuală. Nu trebuie să mă crezi, există atâtea videouri pe net care pot dovedi asta. Ca să nu mai zic de organizațiile de tineret ale partidelor. Te implici în politică. Nu devii un traseist ghidat de propriul interes.

Urmărești sau te implici în dezbateri, sesizezi derapaje. Explici oamenilor cum funcționează statul, dacă este nevoie. Nu pici victima manipulării. Încetezi cu mentalitatea „lasă că e bine și asa, mai rău să nu fie”.


Sunt multe soluții la multitudinea de probleme din țara asta. Însă, implică mai mult efort decât urlatul în fața clădirilor. Hai să nu mai #rezistăm și să #facem ceva.

sursă foto: Octav Drăgan/Inquam Photos


Urmăreşte-ne pe Facebook!