14 noiembrie 2016

,

Cum să te faci de râs printre hoți sau cum să furi 16 lei


Foarte pe scurt, doi adolescenți de 13 și 15 ani au furat 16 lei dintr-o mașină lăsată descuiată. Complet normal, nu ? Problema este că s-or filmat și or pus pe Facebook. Și Poliția s-a sesizat și au întocmit un dosar penal pentru furt.

Da, așa s-a întamplat. Furi, te înregistrezi și postezi pe Facebook. Este un mod excelent de promovare. Așa faci like-uri, așa faci share-uri, așa aduni followeri. Validare socială, ce să mai.
Dar eu stau și mă întreb: de ce doar 16 lei? De să te limitezi la atât de puțin? Chiar așa a ajuns hoția in țara asta? Acești adolescenți chiar nu aveau motivația să facă mai mult? ”Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai.” Cum spunea un mare filosof... sau Tony Poptămaș, nu mai țin minte exact.

Adică pe bune, dacă s-au filmat înseamnă că au vrut să impresioneze.  Să furi dintr-un autoturism descuiat e banal. Nu e vreo acțiune. Și doar 16 lei.. până la urmă mai bine luau casetofonul, dar probabil ei nu voiau să fie mainstream, pentru că pe bune, ce hoț nu și-a început cariera prin a fura un casetofon de mașină? 

Și probabil acum vă gândiți la argumentul ăla cu vârsta. Că ”sunt mici”, că ”au greșit”, că bla bla. La 15 ani poți să realizezi că a fura e nașpa. Poate că la 12-13 ani nu-i chiar așa, dar cine suntem noi să judecăm ? Chit că îs 16 lei dintr-o mașină sau corcodușele din grădina vecinului ăluia ce nu îl suportai când erai mai mic. Și deznodământul a fost același: sau a deschis Poliția dosar penal sau ai fugit de ai mâncat pământul în timp ce ăla te alerga cu furca prin grădină. În orice caz, nasol. Și uite cum se învăță încă o lecție de viață.