30 aprilie 2017

, , ,

VIDEO Știu studenții cine este președintele țării?

Ăsta-s eu

Am mers pe la facultate să vedem dacă studenții știu cine este președintele acestei țări. Nu cred că se aștepta cineva la astfel de răspunsuri, mai ales că se pretinde că studenții sunt foarte bine informați și au un bagaj de cunoștiinte extins. Puteți vedea ce a ieșit în următorul video.

Dacă ar trebui să funcționăm după tiparele presei românești, titlul acestei postări ar fi fost ”ȘOCANT! Studenții nu știu cine este președintele acestei țări!”. Manipularea în media este pe cât de frecventă, pe atât de eficientă. De asta lumea crede că ne-am vândut țara străinilor sau că dacii au luptat cu săbii laser (la cea din urmă încă am dubii).


Problema principală nu este lipsa de informare, deoarece o găsim la fiecare pas. Ci proasta informare. Omul tinde să creadă orice sună mai bine sau mai șocant, fără a verifica veridicitatea unei informații. De aceea, clasica regulă a jurnalismului, adica de a verifica informația din mininum două-trei surse, trebuie aplicată de către toată lumea. Este utopic să vorbim despre o lume în care toată lumea este informată corect, dar trebuie să realizăm că este o reală problemă și să luam măsuri.


Ca români, ne-am obișnuit să fim manipulați de trusturile media, un lucru ușor de înțeles dacă ne gândim că șefii celor mai vizionate televiziuni de știri din România sunt niște pușcăriași. Aceste trusturi media în loc să își atribuie vechiul statut de "câine de pază al democrației", și-au însușit altul, acela de câine de pază al partidelor politice. 


Din păcate, nu mai avem la îndemână informație pură, ci doar niște indivizi vânduți care se prezintă la televizor și ne anunță ce părere ar trebui să avem în legătură cu un subiect: "senzațional", "șocant", "revoltător", "jos ăla".


Haideți să fim mai suspicioși și să încercăm, măcar câteodată, să gândim cu propria minte!